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Supplément descriptif du certificat

Le Répertoire National des Certifications Professionnelles (RNCP) Code RNCP : 3492

Intitulé

Licence Professionnelle : Licence Professionnelle Professional degree in the hotel and tourism sector, reception, food services management option

Résumé du référentiel d'emploi ou éléments de compétence acquis

Activities targeted:

These managers are specialized in management and commercialization of products and services in the hotel and food services sectors. They execute  technical, sales, marketing or communication missions. They help to set out the establishment's commercial strategy and implement quality procedures.    
They also organize wine-tasting sessions or oenology courses.

Secteurs d'activité ou types d'emplois accessibles par le détenteur de ce diplôme, ce titre ou ce certificat

Sectors of activity:

These professional specialists work in the tourist, hotel and food services sectors.

Types of job accessible:

They can apply for the following jobs: assistant manager, assistant food services manager, procurement manager, food services manager, restaurant manager, special events organizer, food products manager in a mass retail unit, accommodation manager in a leisure park,  quality consultant, culinary adviser, etc.

Codes des fiches ROME les plus proches : 

  • G1402 : Management d'hôtel-restaurant
  • G1404 : Management d'établissement de restauration collective
  • G1802 : Management du service en restauration
Autorité responsable de la certification Qualité du(es) signataire(s) de la certification
MINISTERE DE L'EDUCATION NATIONALE, Université Paris 13 MINISTERE DE L'EDUCATION NATIONALE, Président de l'université de Paris XIII, Président de l'université de Paris XIII

Niveau et/ou domaine d'activité

II (Nomenclature de 1967)

6 (Nomenclature Europe)

Convention(s) : 

Code(s) NSF : 

334 Accueil, hotellerie, tourisme

Formacode(s) : 

Liens avec d'autres certifications Accords européens ou internationaux

Base légale

Référence du décret général : 

Référence arrêté création (ou date 1er arrêté enregistrement) : 

Référence du décret et/ou arrêté VAE : 

Références autres : 

Modalités d'accès à cette certification

Descriptif des composantes de la certification : 

  

Description of the elements making up certification:

Certification is obtained after an appraisal concerning the following units:

- Fundamental marketing and commercial studies; business organization and management; information technology; culinary engineering; services and sales   
- Modern languages; management; legal environment; marketing and negotiations   
- Culinary engineering and sector analysis; food services engineering and knowledge of products; sociology of table manners; business strategies in food services   
- Services and sales techniques;  culinary production techniques; food services engineering;  health watch and quality procedures

Validité des composantes acquises :  illimitée

Conditions d'inscription à la certification Oui Non Composition des jurys
Après un parcours de formation sous statut d'élève ou d'étudiant X
Personnes ayant contribué aux enseignements (Loi n°84-52 du 26 janvier 1984 modifiée sur l'enseignement supérieur)    
En contrat d'apprentissage X
Idem
Après un parcours de formation continue X
Idem
En contrat de professionnalisation X
Par candidature individuelle X
Par expérience dispositif VAE X
Enseignants-chercheurs et professionnels
Oui Non
Accessible en Nouvelle Calédonie X
Accessible en Polynésie Française X

Pour plus d'informations

Statistiques : 

Autres sources d'information : 

http://www.univ-paris13.fr/default.php

Lieu(x) de certification : 

Lieu(x) de préparation à la certification déclarés par l'organisme certificateur : 

Historique de la certification :