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Supplément descriptif du certificat

Le Répertoire National des Certifications Professionnelles (RNCP) Code RNCP : 4078

Intitulé

L'accès à la certification n'est plus possible

CQP : Certificat de qualification professionnelle Certificate of qualification as an operational assistant in food services and accommodation

Nouvel intitulé : Assistant d'exploitation spécialisations restauration et hébergement

Résumé du référentiel d'emploi ou éléments de compétence acquis

Activities targeted:

In the hotel sector, operational assistants assist the manager of the establishment in all his or her activities covering running, sales, management and operation of the establishment, and replace the manager in certain cases. They are called on to make up for any exceptional absence of staff in any type of job (kitchens, dining room, hotel rooms, reception). Within this framework, their main activities are based on the following functions:
- Welcoming and receiving customers
- Running and commercializing the establishment and supervising the personnel
- Hotel operation (reception, hotel rooms)
- Running food services (kitchen, dining room)

 

Certified capacities:

Certified capacities or competencies:
- Mastery of the main management fields for a hotel establishment (accounts, business and human resources management, communication, marketing, management control)    
- Knowledge of the legislation and standards in force in the hotel and food services sectors   
- Welcoming and reception techniques   
- Hotel housekeeping technology   
- Food services technology (kitchens and dining room)    
- Mastery of business software programs   
-  Good working knowledge of at least one language other than French

Secteurs d'activité ou types d'emplois accessibles par le détenteur de ce diplôme, ce titre ou ce certificat

Sectors of activity:

The activities are carried out in small hotel and food services establishments or in medium-range food services and hotel structures. Operating assistants report directly to the head of the establishment.

Types of job accessible:

Types of job accessible: operating assistant, manager's assistant in the hotel industry

Codes des fiches ROME les plus proches : 

  • G1402 : Management d'hôtel-restaurant
Autorité responsable de la certification Qualité du(es) signataire(s) de la certification
Commission paritaire nationale de l'emploi de l'industrie hôtelière (CPNE/IH) - Adefih Président de la CPNE/IH

Niveau et/ou domaine d'activité

Convention(s) : 

3292 - Hôtels, cafés, restaurants (HCR)

Code(s) NSF : 

334t Réception, hébergement, service de restauration, accompagnement

Formacode(s) : 

Liens avec d'autres certifications Accords européens ou internationaux

Base légale

Référence du décret général : 

Référence arrêté création (ou date 1er arrêté enregistrement) : 

Référence du décret et/ou arrêté VAE : 

Références autres : 

Modalités d'accès à cette certification

Descriptif des composantes de la certification : 

 

Description of the elements leading to certification:

Certification is made up of ten modules (welcoming customers - reception - rooms - kitchens - serving in the dining room - financial management - administrative organization and management - running and commercializing - checking conformity) and a final dissertation defended before a panel.Appraisals are carried out on a continuous basis in the workplace, by the tutor and the main training officer. The dissertation covers analysis of an action carried out in a business context. It is defended at the end of the course.

At least 80% of the competencies in each module, together with the dissertation and its defence, must be validated to enable issue of the certificate of qualification.

 

Validité des composantes acquises :  5 an(s)

Conditions d'inscription à la certification Oui Non Composition des jurys
Après un parcours de formation sous statut d'élève ou d'étudiant X
En contrat d'apprentissage X
Après un parcours de formation continue X

Jury national paritaire composé au minimum de 4 personnes

En contrat de professionnalisation X

Jury national paritaire composé au minimum de 4 personnes

Par candidature individuelle X
Par expérience dispositif VAE prévu en 2005 X

Jury national paritaire composé au minimum de 4 personnes

Oui Non
Accessible en Nouvelle Calédonie X
Accessible en Polynésie Française X

Pour plus d'informations

Statistiques : 

Autres sources d'information : 

http://www.adefih.org

Lieu(x) de certification : 

Lieu(x) de préparation à la certification déclarés par l'organisme certificateur : 

Historique de la certification :