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Supplément descriptif du certificat

Le Répertoire National des Certifications Professionnelles (RNCP) Code RNCP : 5283

Intitulé

Licence Professionnelle : Licence Professionnelle Vocational Degree - Hotel industry and tourism - specialism: culinary arts from the Indian Ocean

Résumé du référentiel d'emploi ou éléments de compétence acquis

These professionals supervise all kitchen and restaurant activities. They design set menus, à la carte menus, banquet menus and other special menus.

They are responsible for supplies of food, equipment and various products.
They are skilled in managing human resources for their service (staff recruitment, training, work distribution, drawing up rotas, assessments of output, conflict management etc).
They are skilled in managing financial resources (preparing budgets, monitoring operating costs etc) and material resources (stock management, supplies, negotiations with suppliers etc) for their service.

They identify customer requirements and ensure that customers are satisfied during and after service.

Secteurs d'activité ou types d'emplois accessibles par le détenteur de ce diplôme, ce titre ou ce certificat

These professionals perform their duties in:

- Large establishments (hotels and restaurants), often affiliated with a group in which a recent organisational trend has seen the responsibilities of chefs extended. While chefs are decreasingly involved in food production, taking a more inspirational and supervisory role, they are also required to supervise the restaurant, thus collaborating directly with the establishment manager.
- Smaller independent establishments in which chefs/menu designers do not necessarily have the required skills in terms of human, commercial and financial management to achieve the level of performance necessary for the survival of their establishment.
- Establishments faced with the issue of handover to avoid the establishment going bankrupt.

They are eligible for the following posts:
- Executive chef
- Catering manager
- Food and beverage manager    
- Mass catering unit manager
- Fast food establishment manager

Codes des fiches ROME les plus proches : 

  • G1601 : Management du personnel de cuisine
  • G1404 : Management d'établissement de restauration collective
  • G1402 : Management d'hôtel-restaurant
Autorité responsable de la certification Qualité du(es) signataire(s) de la certification
MINISTERE DE L'EDUCATION NATIONALE, Université de la Réunion Recteur de l'académie, Président de l'université de La Réunion, MINISTERE DE L'EDUCATION NATIONALE, Président de l'université de La Réunion

Niveau et/ou domaine d'activité

II (Nomenclature de 1967)

6 (Nomenclature Europe)

Convention(s) : 

Code(s) NSF : 

334 Accueil, hotellerie, tourisme

Formacode(s) : 

Liens avec d'autres certifications Accords européens ou internationaux

Base légale

Référence du décret général : 

Référence arrêté création (ou date 1er arrêté enregistrement) : 

Référence du décret et/ou arrêté VAE : 

Références autres : 

Modalités d'accès à cette certification

Descriptif des composantes de la certification : 

This certification is awarded based on assessment of the following units:

UE0 Updating
    
UE1 Culinary arts and heritage of the Indian Ocean
    
UE2 Design, organisation and entertainment based around Indian Ocean cuisine

UE3 Management
    
UE4 Tutored project
    
UE5 Placement   

Validité des composantes acquises :  non prévue

Conditions d'inscription à la certification Oui Non Composition des jurys
Après un parcours de formation sous statut d'élève ou d'étudiant X
Personnes ayant contribué aux enseignements (Loi n°84-52 du 26 janvier 1984 modifiée sur l'enseignement supérieur)    
En contrat d'apprentissage X
Après un parcours de formation continue X
idem
En contrat de professionnalisation X
idem
Par candidature individuelle X
Par expérience dispositif VAE X
idem
Oui Non
Accessible en Nouvelle Calédonie X
Accessible en Polynésie Française X

Pour plus d'informations

Statistiques : 

Autres sources d'information : 

http://www.univ-reunion.fr

Lieu(x) de certification : 

Lieu(x) de préparation à la certification déclarés par l'organisme certificateur : 

Historique de la certification :