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Supplément descriptif du certificat

Le Répertoire National des Certifications Professionnelles (RNCP) Code RNCP : 5824

Intitulé

Licence Professionnelle : Licence Professionnelle Vocational degree – Hotel industry and tourism – specialism: management of institutional catering units

Résumé du référentiel d'emploi ou éléments de compétence acquis

These professionals are responsible for an institutional catering unit including one or more operational centres in which mainly meals are manufactured. They organise, coordinate and monitor the unit’s operations.
They organise catering operations: designing menus, identifying and specifying resources in terms of ingredients, equipment and staff. They manage resources (management of stocks of food and non-food products, upkeep of premises, replacement of equipment etc) within the constraints of a specified budget.

They manage and supervise staff while monitoring the establishment’s profits and managing cash flow generated by operations (takings, costs).  To successfully perform their duties, they maintain professional relations with service purchasing advisors, suppliers and customers.


Their skills lie in two main areas:


- Implementing the operations of an institutional catering establishment:
They are capable of using or creating the documents necessary for forecasting, implementing and monitoring measures relating to organisation, production and services.
They are skilled in implementing procedures, ensuring that these are observed, adapting them or ensuring that they are changed where necessary.
They are skilled in communicating in a working environment (with customers, suppliers and line managers).
They are skilled in managing all staff within the scope of an employment relationship.


- Managing an institutional catering establishment:
They are skilled in defining and implementing methodology for management planning of ingredients, calculating forecast and genuine costs, establishing a management profit and loss account, setting up and using a management operating report, analysing profits and losses compared to forecasts and drawing up and amending the establishment’s budget.

Secteurs d'activité ou types d'emplois accessibles par le détenteur de ce diplôme, ce titre ou ce certificat

These professionals work in catering units for which management is contracted out or those managed directly by public or private operators. These units belong to a specific market sector (business, education, healthcare, leisure etc) and are organised on a traditional or industrial level.
They are eligible for the following posts:


- Institutional catering manager

- Restaurant manager

Codes des fiches ROME les plus proches : 

  • G1402 : Management d'hôtel-restaurant
  • G1404 : Management d'établissement de restauration collective
Autorité responsable de la certification Qualité du(es) signataire(s) de la certification
UNIVERSITE DE MONTPELLIER I, Ministère chargé de l'enseignement supérieur Président de l'université de Montpellier I, Recteur de l'académie

Niveau et/ou domaine d'activité

II (Nomenclature de 1967)

6 (Nomenclature Europe)

Convention(s) : 

Code(s) NSF : 

334 Accueil, hotellerie, tourisme

Formacode(s) : 

Liens avec d'autres certifications Accords européens ou internationaux

Base légale

Référence du décret général : 

Référence arrêté création (ou date 1er arrêté enregistrement) : 

Référence du décret et/ou arrêté VAE : 

Références autres : 

Modalités d'accès à cette certification

Descriptif des composantes de la certification : 

This certification is awarded based on assessment of the following units:

Financial and organisational management


Quality management


Communication management


Tutored project


Placement

Validité des composantes acquises :  5 an(s)

Conditions d'inscription à la certification Oui Non Composition des jurys
Après un parcours de formation sous statut d'élève ou d'étudiant X
Personnes ayant contribué aux enseignements (Loi n°84-52 du 26 janvier 1984 modifiée sur l'enseignement supérieur)    
En contrat d'apprentissage X
Après un parcours de formation continue X
idem
En contrat de professionnalisation X
idem
Par candidature individuelle X
Par expérience dispositif VAE X
Enseignants-chercheurs et professionnels
Oui Non
Accessible en Nouvelle Calédonie X
Accessible en Polynésie Française X

Pour plus d'informations

Statistiques : 

Autres sources d'information : 

http://www.univ-montp1.fr/

Lieu(x) de certification : 

Lieu(x) de préparation à la certification déclarés par l'organisme certificateur : 

Historique de la certification :