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Supplément descriptif du certificat

Le Répertoire National des Certifications Professionnelles (RNCP) Code RNCP : 9929

Intitulé

Chef

Résumé du référentiel d'emploi ou éléments de compétence acquis

Activities targeted:

Chefs are in charge of the complete process of preparing dishes, foods, or meals in kitchens. They work on their own or with the help of a team of cooks or kitchen stewards working under their orders.
A chef's tasks are usually as follows:
- Drawing up the menus (with creation of new dishes where applicable),
-  Managing the budgets covering supplies of fresh products in the light of forecast demand and losses,
- Dealing with supplies of quality products, which they often select and fetch directly from the selected suppliers, buying them as soon as the markets open and using them directly in their cuisine,
- Supervising the culinary work,  and giving instructions as the person in charge of the work to prepare dishes,
- Supervising the staff in the kitchens of a restaurant or a food services unit,
- Checking the quality of the team's work and the levels of customer satisfaction,
- Training apprentices and staff and passing on know-how to them,
-  Managing the team's motivation and the team members' professional and personal development,
- Compliance with health and hygiene rules and work quality and safety standards.

Certified capacities:

The capacities certified are as follows:

MANAGING A TEAM:
- Recruiting and training
- Scheduling tasks and checking their execution.
MANAGING THE BUSINESS:
- Managing stocks and purchases
-  Managing budgets and financial income figures.
CREATING RECIPES:
-  Drawing up menus
- Creating dishes.
EXECUTING RECIPES:
- Preparing dishes and/or supervising preparation of certain dishes
- Improving on recipes and passing elements of culinary know-how on to the team.
MANAGING HYGIENE:
- Complying with HACCP standards
- Organizing the kitchens.

Secteurs d'activité ou types d'emplois accessibles par le détenteur de ce diplôme, ce titre ou ce certificat

Sectors of activity:

Hotels and food services

Types of job accessible:

Chef
Team / kitchen manager
Executive chef

 

Codes des fiches ROME les plus proches : 

  • G1601 : Management du personnel de cuisine
Autorité responsable de la certification Qualité du(es) signataire(s) de la certification
Ecole Ritz Escoffier Président Ecole Ritz Escoffier

Niveau et/ou domaine d'activité

II (Nomenclature de 1969)

6 (Nomenclature Europe)

Convention(s) : 

Code(s) NSF : 

334 Accueil, hotellerie, tourisme

Formacode(s) : 

Liens avec d'autres certifications Accords européens ou internationaux

Base légale

Référence du décret général : 

Référence arrêté création (ou date 1er arrêté enregistrement) : 

Référence du décret et/ou arrêté VAE : 

Références autres : 

Modalités d'accès à cette certification

Descriptif des composantes de la certification : 

Description of the elements leading to certification:

Certification 1/-Period of work experience
Certification 2/-Professional synopsis
Certification  3/-Oral test
Certification 4/-Major test.

Validité des composantes acquises :  5 an(s)

Conditions d'inscription à la certification Oui Non Composition des jurys
Après un parcours de formation sous statut d'élève ou d'étudiant X

le jury sera composé de
1 Directeur Pedagogique et 4 jury professionnels.

En contrat d'apprentissage X
Après un parcours de formation continue X

le jury sera composé de
1 Directeur Pedagogique et 4 jury professionnels.

En contrat de professionnalisation X

le jury sera composé de
1 Directeur Pedagogique et 4 jury professionnels.

Par candidature individuelle X

le jury sera composé de
1 Directeur Pedagogique et 4 jury professionnels.

Par expérience dispositif VAE prévu en 2010 X

le jury sera composé de
1 Directeur Pedagogique et 4 jury professionnels.

Oui Non
Accessible en Nouvelle Calédonie X
Accessible en Polynésie Française X

Pour plus d'informations

Statistiques : 

Autres sources d'information : 

Lieu(x) de certification : 

Lieu(x) de préparation à la certification déclarés par l'organisme certificateur : 

Historique de la certification :